Септични ями

септични ями

Септичните ями понякога са много примитивни!

Добрата поддръжка на септичната яма гарантира по–ефективна експлоатация. Една септична яма обикновено се състои от резервоар с вместимост от 4000-7500 литра и е свързана с канализацията посредством тръба от входа на единия край.

Днес дизайнът на резервоара обикновено включва две камери (всяка от които е оборудвана с люк), които са отделени чрез разделителна стена. Тя има отвори, разположени около средата между пода и покрива на резервоара.

По принцип водата, която ще се пречиства в пречиствателната станция, влиза в първия резервоар на станцията, където се утаява, след това посредством тръбите се прехвърля във втория резервоар, като преди това е филтрирана.

Останалите примеси се елиминират с излишната вода чрез просмукване в почвата (евентуално изтичане в подземните води ), чрез изпаряване и от поглъщането чрез коренната система на растенията.

Цялата септична система може да работи само от гравитацията, или когато топографските съображения налагат това, с включването на асансьорна помпа. Някои дизайни на септичните резервоари включват сифон или други методи за увеличаване на обема и скоростта на изтичане на отводнителните полета. Това помага за зареждането на всички части на канализационната тръба по-равномерно и удължава живота отводнителните полета, като предотвратява преждевременно им запушване.

Отпадъци, които не се разлагат от анаеробно разлагане в крайна сметка трябва да бъдат отстранени от септичната яма.

Неправилното функциониране на септичните ями е вредно за околната среда. Ако се получи разлив на утайки, е възможно да се запушват тръбите, което само по себе си предполага скъпи и много често ненужни ремонти.

Колко често резервоарът на септичната яма трябва да бъде изпразван, зависи от неговия обем и от примеса на отпадната вода с твърдите вещества, от температурата на околната среда (анаеробното разлагане е по-ефективно при по-високи температури).

Необходимата честота на изпразване зависи също така и от компетентността на онзи, който я поддържа, ползва или притежава, а така също и от системните характеристики.

Има изградени нормативни актове за това, на които ще се спрем малко по-подробно в друга статия. Някои здравни власти изискват това да става на определени интервали, а на други места източването на резервоара зависи от съответния инспектор.

Някои системи се нуждаят от изпомпване през година-две, докато други могат да бъдат в състояние да работят безотказно и ефективно до 10-20 години между източванията.

Противно на това, което мнозина смятат, няма „правило“ колко често трябва да бъде изпразван резервоарът.

По-стара система и маломерен резервоар, които се използват от едно голямо семейство, ще изискват много по-често изпомпване от нова система, използвана само от няколко души.

Добре проектираната септична система е без мирис и освен че ще правим периодичен контрол и изпомпване на септичната яма, може да продължим да я използваме с десетилетия, без да е необходима някаква сериозна поддръжка.

Материалът от който е направена септичната яма също е от значение. Едно добре проектирано и поддържано съоражение, изградено от бетон, фибростъкло или пластмаса може да служи ефективно повече от 50 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>